Een once-in-a-lifetime experience: zo kunnen we de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel absoluut noemen. Na de overgang landen we immers met zijn allen in een compleet nieuwe, onomkeerbare wereld. Wanneer we de pensioenschepen achter ons verbrand hebben, kunt u geen correcties meer aanbrengen. U wilt dus vooral niet ergens in 2027 (of later!) ontdekken dat uw datakwaliteit niet op orde blijkt te zijn.
De grote vraag is: hoe krijgt u grip op het invaarmoment?
De noodzaak van ‘check en dubbelcheck’
Sommige deelnemers zitten al tientallen jaren in uw administratie. Hun gegevens hebt u misschien nog wel handmatig geregistreerd — vóórdat computers hun intrede deden op de werkvloer. Oftewel, in een uitermate foutgevoelige administratieve periode.
Wat als u in 1981 vergeten bent om bepaalde informatie te verwerken voor één specifieke deelnemer? Dat heeft invloed op de kapitalen van alle andere deelnemers die invaren. Daarom is het essentieel dat u checkt en dubbelcheckt of élk cijfer klopt voordat u de transitie maakt. Zo creëert u een betrouwbare startsituatie.
Vermijd een big bang met weldoordachte scenario’s
Als u met een schone lei wilt beginnen, is een big bang uit den boze. Kwaliteit kost tijd. En daarom is het cruciaal om nú de handen uit de mouwen te steken. Als u in dit vroege stadium in kaart brengt wat invaren voor uw fonds betekent, krijgt u grip op de situatie. Vervolgens werkt u gestructureerd toe naar het invaarmoment.
Hoe u dit aanpakt? Door diverse scenario’s uit te tekenen. Een voorbeeld: de rentescenario’s. Rentes beïnvloeden de verdeling van uw pensioengelden: een hoge rentestand zorgt dat jongere deelnemers wat minder kapitaal meekrijgen dan bij een lage rentestand. De verschillende mogelijkheden berekent u allemaal. Per scenario ontwikkelt u vervolgens een communicatiestrategie, zodat u altijd weet hoe u de stand van zaken aan deelnemers moet uitleggen.
Ook scenario’s omtrent maatschappelijke ontwikkelingen zijn nodig. Nederland heeft bijvoorbeeld maandenlang te maken gehad met een mysterieuze oversterfte. Gooi daar de corona-onzekerheid bovenop (die de wereld toch nog steeds boven het hoofd hangt) en de vraagtekens omtrent de levensverwachting zijn compleet. Een probleem, want als mensen naar verwachting minder oud worden, heeft dat gevolgen voor de verdeling van pensioenen. Het is dus zaak om nú met simulaties aan de slag te gaan!
Waarom morgen starten als het vandaag kan?
Waar staat u nu, waar beweegt u naartoe en hoe waardeert u alles ten opzichte van elkaar? De drietrapsraket van Visma Idella maakt het mogelijk om dergelijke vragen te beantwoorden en grip te krijgen op het invaarmoment.
Meer weten? Download de brochure of neem contact met ons op om uw situatie te bespreken.